Hvilket sprog er nemmest at lære?

“Hvad er det nemmeste sprog at lære?”

Det er et spørgsmål, der ofte bliver stillet i forbindelse med, at man skal til at lære et nyt sprog.

SĂĄ hvad er svaret?

Svaret er, at der ikke findes noget entydigt svar pĂĄ spørgsmĂĄlet. Det kommer nemlig an pĂĄ dig, dine forudsætninger og dine præferencer. Hvis du vil vide, hvordan du kan finde ud af, hvad det nemmeste sprog er at lære for dig, sĂĄ læs videre. Det kan vi nemlig godt give dig svar pĂĄ.

Hvad gør et sprog nemt at lære?

For det første: Alle mennesker forskellige. Der er en række faktorer, som kan påvirke hvilket sprog, der er det nemmeste for dig at lære.

Her er de vigtigste faktorer:

1. Dit modersmĂĄl

Jo tættere beslægtet et sprog er med dit modersmål, jo nemmere er det at lære.

NĂĄr et fremmedsprog overlapper med dit modersmĂĄl med hensyn til grammatik, syntaks eller ordforrĂĄd, fĂĄr du naturligvis en lettere start, nĂĄr du begynder at studere sproget.

For eksempel, hvis dansk er dit modersmål, vil du sikkert finde det lettere at lære norsk end finsk. Hvis dit modersmål derimod er spansk, kommer portugisisk nok lettere til dig, end hvis du var nordmand.

2. Andre sprog du har lært

De andre sprog du taler, eller som du har hørt din familie tale under din opvækst (ofte kaldt andetsprog), vil påvirke, hvor nemt andre sprog vil forekomme dig at lære.

Da du lærte dette andetsprog, var du nødt til at forholde dig til strukturen af sproget i forhold til dit modersmål, som du bare voksede op med. Dette gør dig endnu mere bevidst om dit andetsprog end dit modersmål i forhold til grammatik og huskeregler.

Jo mere sproget, du ønsker at lære, ligner et sprog, du allerede taler, jo lettere bliver det for dig at lære det.

Denne bevidsthed om andetsprogets opbygning betyder, at du får en god start, hvis du forsøger at lære et sprog mere fra samme sprogfamilie.

3. Din motivation

Selvom punkt ét og to har betydelig indflydelse på, hvor nemt et sprog er at lære, er motivation den afgørende faktor, når du skal lære et nyt fremmedsprog.

Uanset hvor nemt et sprog er at lære, vil du ikke gøre fremskridt, hvis du ikke er motiveret. Selvom du lærer et nyt ord på dit eget modersmål (som er dansk for de fleste, der læser denne artikel), vil du stadig ikke lære det, hvis du ikke har motivationen til det. Dette kan f.eks. være juridisk eller medicinsk terminologi. Hvis du ikke synes, det er motiverende at lære ordet, vil du højst sandsynligt glemme det igen.

Derfor kan man argumentere for, at et hvilket som helst sprog kan være let at lære, hvis bare man er motiveret nok. Det som virkelig gør den store forskel, når det gælder enhver form for læring, er din motivation til at lære. Når man har lyst til at lære, kan man komme gennem de mest vanskelige grammatikregler i ethvert sprog.

På den måde kan det være, at spansk faktisk er nemmere at lære for dig end norsk – hvis du af forskellige grunde har mere lyst til at lære spansk: Det kan være, du synes det lyder godt, eller du har en kæreste eller et familiemedlem i Spanien.

Sprog der er nemmest at lære for dansktalende

Med disse tre faktorer in mente kommer her en liste over de sprog, der er tættest beslægtet med dansk. Det sprog på listen, som vil være lettest at lære for dig, vil være det sprog, du har mest lyst til at lære:

Dette betyder ikke, at et sprog som kinesisk er umuligt at lære. Hvis motivationen er stor nok, kan selv dette sprog vise sig at være nemmere end først antaget.

Sjove øvelser, når du skal lære et nyt sprog

Skal du i gang med at lære et nyt sprog?

Hvis motivationen skal være høj, skal det også være sjovt. Her er en række forslag til underholdende øvelser, der kan hjælpe dig med at lære hurtigere:

  • Film med undertekster: De fleste danskere er gode til at snakke engelsk, fordi de har set engelske og amerikanske film med danske undertekster. Find film pĂĄ det sprog du ønsker at lære og se filmen med danske undertekster. Hvis du ønsker at lære at læse bedre, kan du ogsĂĄ bruge den omvendte model, hvor du ser filmen pĂĄ et sprog, du forstĂĄr, men med undertekster pĂĄ det sprog, du forsøger at lære.

  • Oversættelse af tekst: Oversæt dine yndlingssange pĂĄ dit fremmedsprog til dansk. PĂĄ den mĂĄde forstĂĄr du bedre, hvad sangen handler om, og du vil ogsĂĄ blive i stand til at synge med pĂĄ sangteksten

  • Læs gode bøger: Hvis du er typen, der elsker at læse, sĂĄ begynd at læse dine favoritbøger pĂĄ fremmedsproget. Dette er en fantastisk mĂĄde at udvide dit ordforrĂĄd, mens du bliver godt underholdt!