Dagen for det kinesiske sprog

Oprettet 20-04-2016 af Jonas J. Larsen

Sådan startede det hele

Tilbage i 2010 besluttede de Forenede Nationer, at d. 20. april skulle være den årlige mærkedag for det kinesiske sprog. Samme år som FN fastlagde alle andre mærkedage, der står i sprogenes tegn. Oprindeligt lå mærkedagen d. 12. november. Den blev flyttet til d. 20. april i 2011, da denne dato svarer til begyndelsen af Guyu.

Guyu er betegnelsen for en af de 24 perioder, som finder sted i den kinesiske kalender. Perioden symboliserer, at de tidlige afgrøder viser deres skud. Denne periode forløber over d. 19.-21. april.

Hvad symboliserer dagen?

Overordnet set er hovedformålet med alle de sproglige mærkedage at hylde den udbredte flersprogethed samt de forskellige kulturer, som eksisterer rundt om i verden. Når det er sagt, har det kinesiske folk deres helt egen måde, hvorpå de fejrer dagen – de hylder Cangjie.

Cangjie er en kinesisk legende, som menes at have opfundet de kinesiske tegn. Legenden om Cangjie går som følger: Da Cangjie opfandt de kinesiske tegn, brød guderne og genfærdene i gråd, hvilket ledte til, at de tidlige afgrøder skød frem.

Ordet Guyu betyder “kornregn” på kinesisk. Derfor er der meget fokus på Cangjie netop denne dato. Cangjie betragtes dog i højere grad som værende en myte, end en historisk person. Ifølge sagnet, havde han i øvrigt fire øjne.

Kinesisk skal have en chance

Man håber på at ved at have en årlig dag, som sætter det kinesiske sprog i fokus, kan man opmuntre flere til at prøve kræfter med sproget. Kina er i dag indehaver af verdens største økonomi, hvilket betyder, at sproget vil åbne op for en masse muligheder på det globale plan.

Den kinesiske sprogdag i Danmark

Umiddelbart er der ikke nogen officielle begivenheder i Danmark, som står i det kinesiske sprogs tegn på dagen. Når det så er sagt, kan man selv gøre en indsats, hvis man gerne vil erhverve sig nye kulturelle indtryk.

Det kan man eksempelvis gøre ved at undersøge, om man kan komme til en forelæsning eller en lektion i mandarin dagen derpå. Alternativt kan man prøve at finde mere information om Guyu og Cangjie og derved blive klogere på kinesisk historie.

Bestil tilbud på oversættelse nu 👉

Tilfredshedsgaranti

Vores tilfredshedsgaranti er din garanti for sublim kvalitet og service.

Gennemsigtige priser

Oversættelsesbureau med fast, lav ordpris.

Hasteoversættelse

Skal det gå lynhurtigt, tilbyder vi hastelevering.