International Modersmålsdag 2016

Oprettet 19-02-2016 af Alan Busch Andersen

Den 21. februar er det den årlige internationale modersmålsdag. I anledning af 2016-versionen har vi skrevet et lille indlæg om dagen, så du kan blive lidt klogere på, hvordan dagen er opstået, og hvad den går ud på.

Ung og vigtig

Siden år 2000 har den 21. februar været International Modersmålsdag, så det er en relativ ung mærkedag, vi har med at gøre. Den hviler dog på en lidt ældre begivenhed, idet datoen er valgt efter en speciel dag i Bangladesh.

For den 21. februar 1952 blev studenter skudt og dræbt af pakistansk politi under en demonstration for anerkendelse af Bengali som officielt sprog i det daværende Pakistan, som det nuværende Bangladesh var en del af dengang.

I dag er den internationale modersmålsdag ligefrem blevet en helligdag i Bangladesh, som fejres ved, at folk lægger blomster ved et monument, der er rejst til ære for de skuddræbte studenter, ligesom at folk samles og ærer deres sprog og kultur.

Dagen kaldes på engelsk for “International Mother Language Day”, selvom det på engelsk ville være mere naturligt at bruge en af termerne “mother tongue” eller “native language”.  Termen “mother language” er i stedet en direkte oversættelse af en term, som bruges i den romanske sprogstamme, som spansk og italiensk er en del af.

Dagens betydning

Formålet med dagen er at fremme sproglig mangfoldighed og flersprogethed i hele verden. Gennem årene har der været forskellige temaer for dagen. Som eksempler kan nævnes henholdsvis år 2005, hvor temaet var blindskrift og tegnesprog og år 2011, hvor temaet var informations- og kommunikationsteknologi.

Temaet for år 2016 er “Quality education, language(s) of instruction and learning outcomes”, hvilket skal understrege vigtigheden af modersmål i forhold til kvalitetsuddannelse og sproglig mangfoldighed.

I den brede befolkning er der desværre ikke den store kendskab til dagen. Vi kan i hvert fald se i vores omgangskredse, at det er de færreste som kender til dagen. Undtaget er vores bekendte, der arbejder med sproget i deres daglige virke, hvor kendskabet til dagen naturligvis er en del større.  

Herhjemme er den eneste markering af dagen, som vi har kunne finde frem til, det debatmøde om sprogpolitik med Alex Ahrendtsen, MF’er for Dansk Folkeparti, som Modersmaalselskabet afholder mandag den 22. februar 2016.

Vi vil sætte pris på, hvis du vil være med til at udbrede kendskabet til denne dag. Det gælder hvad enten, du spreder ordet selv, eller sender denne artikel videre til folk, som du mener vil være interesseret i at læse lidt om dagen.

Bestil tilbud på oversættelse nu 👉

Tilfredshedsgaranti

Vores tilfredshedsgaranti er din garanti for sublim kvalitet og service.

Gennemsigtige priser

Oversættelsesbureau med fast, lav ordpris.

Hasteoversættelse

Skal det gå lynhurtigt, tilbyder vi hastelevering.